horeca ondernemer

In de wereld van de horeca draait alles natuurlijk om de ervaring van je gasten. Het gaat dan niet alleen om het culinaire aanbod dat je hebt, maar ook om de sfeer in je restaurant, en vooral de smaak van het eten! Alles kan tot in de puntjes verfijnd zijn, van prachtige decoratie tot aan goede service, maar toch wordt één element vaak over het hoofd gezien: het horeca servies. Servies is er namelijk niet alleen om de tafel mooi mee op te maken en gebruikt te worden, maar kan ook gerechten beter laten smaken. Wist je bijvoorbeeld dat warme kleuren je sneller trek geven? In dit artikel duiken we in de psychologie achter horeca servies.

Al bij binnenkomst trekt goed horeca servies de aandacht

Wanneer gasten binnenkomen, kijken ze vaak eerst naar de gehele ambiance: decoratie aan de muren, de inrichting, en de aandacht voor detail. Bij het aanschuiven kijken gasten naar de prachtige gedekte tafels en het zorgvuldig gekozen servies. Dit is de eerste indruk van wat er gaat komen, en dus heeft servies hier een belangrijke rol: is het servies schoon? Dan kan de gast er van uit gaan dat ook de keuken goed hygiënisch te werk gaat. Is het servies met aandacht neergelegd, met alle messen, vorken en lepels op de juiste plek? De gast verwacht dat de obers verstand van zaken hebben en wat persoonlijke aandacht kunnen verlenen. Kortom: horeca servies vormt een verwachting voor de gast, nog voordat ze ook maar een gerecht voorgeschoteld hebben gekregen.

Rustiek aardewerk, of toch elegant porselein?

Let er dan ook op dat het horeca servies dat je gebruikt aansluit bij de algehele sfeer en stijl van je horeca onderneming. Porselein en keramiek staan bijvoorbeeld bekend om hun fijne textuur en glans, en worden vaak daardoor geassocieerd met luxe en passen dus het beste in een chique setting. Aardewerk heeft juist weer een wat huiselijke uitstraling dankzij de onregelmatige texturen en natuurlijke materialen en past beter in een gezellige en informele setting. 

Als we kijken naar de smaakervaring, heeft de keuze qua materiaal ook behoorlijk wat invloed. Zo kan glas bijvoorbeeld geen smaken of geuren opnemen en is dit dus een goede keuze qua horeca servies. Door keramiek kan je eten een ietwat aardse smaak krijgen, wat bij sommige soepen en stoofpotten weer goed past. Aan de andere kant bevinden zich staal (bijvoorbeeld RVS) en plastic. Staal, en dan met name goedkoop staal, kan een metaalachtige smaak achterlaten. Plastic horeca servies is goedkoop, laat chemische smaak achter en ruikt erg, waardoor de aroma’s en smaken van je gerechten al snel verloren gaan.

Je keuze qua kleur horeca servies is ook belangrijk

Dat verschillende kleuren verschillende gevoelens, emoties en percepties oproepen, dat wisten we al. Maar wist je dat horeca servies hier geen uitzondering op is? Verschillende onderzoeken wijzen erop dat bepaalde kleuren een direct effect hebben op onze eetlust en smaakperceptie. Zo kunnen warmere kleuren als rood en oranje onze eetlust stimuleren, terwijl koele kleuren als blauw en groen een kalmerend effect hebben.

Niet voor niets gebruiken veel fastfoodketens de kleur rood in hun logo’s, huisstijl en in hun restaurants: rood associëren we met passie, spanning en liefde, wat perfect past bij hetgeen dat deze ondernemingen uit willen stralen. Geel associeren we vaak met speelsheid, blijheid en warmte, en past dus beter bij kindvriendelijke eetgelegenheden.

Vaak zie je in restaurants die in het luxere segment vallen wat donkerdere kleuren als donkerblauw, paars en donker groen. Deze donkere kleuren zorgen voor een intieme en romantische setting zonder afleiding. Zorg er dus voor dat je horeca servies past bij je interieur, en dat je interieur ook past bij het gevoel dat je wilt overbrengen aan je gasten.

De kracht van je restaurant ligt dus in je horeca servies

Functioneel, natuurlijk onmisbaar en ook nog eens een belangrijke pijler waarop gasten je restaurant beoordelen: je horeca servies is meer dan alleen eetgerei. Je keuze qua horeca servies heeft invloed op de smaak van je eten, de sfeer die in het restaurant hangt, en op de algehele ervaring van je gasten. Goed horeca servies is dus essentieel voor iedere horeca gelegenheid.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *